Tuesday, May 24, 2011

Pengalaman Mengajar Kita




Alhamdulillah, semakin indah kehidupan ini tak kala melihat segala jenis nikmat kurniaan Illahi.
Moga kita semua dapat memanfaatkan segala nikmat ini agar menjadi bekal di akhirat nanti.

Sudah hampir 3 minggu, penulis telah kembali pulang ke kampus. Walaupun dipanggil ‘short sem’ tapi bagi penulis sem yang lebih sibuk berbanding sem biasa. Sebab dalam tempoh masa yang pendek, segala macam urusan harus diselesaikan. Tambah pula, azam penulis kali ini untuk menimba lebih banyak pengalaman baru.

Bagi penulis, kehidupan di kampus ini merupakan asas yang terbaik untuk merebut pelbagai jenis peluang. Bayangkan jika kita menjadi pelajar universiti yang hanya duduk di meja belajar dan mengulangkaji pelajaran sepanjang masa. Sungguh rugi masa kalian, kerana terlalu banyak peluang untuk merasai pengalaman lain di luar sana. Bukanlah penulis mengatakan bahawa kita tidak perlu belajar, malah sememangnya tugas seorang pelajar itu adalah belajar dengan sungguh-sungguh. Tapi cuba kita selami kata-kata ini; “Study smart not study hard”.

Pasti kalian semua selalu mendengarnya,bukan? Jadi di sinilah main point  penulis, bahawa belajar dengan cara yang bijak amat penting. Tidak semestinya perlu berjaga sepanjang malam untuk belajar tetapi cubalah cari cara yang bijak untuk belajar. Supaya kita bukan sahaja cemerlang dalam akademik tapi turut menjadi seorang pengembara dunia luar untuk menimba pengalaman.

Pengalaman yang penulis cuba maksudkan sebagai seorang pelajar adalah pengalaman berinteraksi dengan dunia luar. Bukankah kebanyakan mahasiswa bakal menempuh alam kerjaya selepas menghabiskan pengajian?

Malah sebelum itu, boleh dikatakan pelajar dari semua jenis bidang pengajian akan melalui proses praktikal. Oleh itu, bagaimana kita ingin membiasakan atau mempraktikkan interaksi dengan dunia luar? Adakah hanya dengan kawan-kawan kita sendiri?

Tidak.
Jawapannya, kita cari pengalaman.
Sertailah apa pun jenis persatuan atau kelab yang terdapat di kampus.
Dan cuba aktifkan diri dengan program-program yang dianjurkan.
Percayalah,amat menakjubkan!
Pengalaman baru bakal kita rasai.
Susah atau senang, bukankah adat kehidupan?
Jadi janganlah hanya takutkan pengalaman yang menyusahkan kita, menjadi halangan untuk kita merebut peluang.

Sebagai contoh, jika menjadi subcommittees untuk satu program, kadang-kadang kita akan dengar komen seperti ini:
“Tak nak lah kerja susah-susah. Nak kerja ala kadar je”.
“Harap-harap lah tak dapat ‘big boss’ yang garang”.

Jika awal-awal lagi, kita sudah buat komen negative seperti itu, tak mustahil jika kita akan menarik diri dari sertai program pada akhirnya.
Jadi, kawan-kawan jangan takut untuk hadapi semua itu.
Be a positive thinker!
Ingat, nanti di alam kerjaya, mungkin suasananya jauh lebih hebat.
So guys, let’s take opportunities to gain experiences as much as you can! :)
Diingatkan, jangan sampai abaikan akademik.
Belajar untuk bahagikan masa sebaiknya.
Kerana untuk menjadi well-rounded student,seseoarang pelajar harus bertindak sebijaknya dalam pengurusan masanya.
*Peringatan yang tegas buat diri penulis terutamanya*

 

4 comments:

  1. New entry from bintuabas...^^

    ReplyDelete
  2. Allah mengajar kita melalui pengalaman.. (^_^)

    ReplyDelete
  3. experience is the best teacher..

    Thanks sebab follow...=)

    ReplyDelete